Porçini mantarı, yağışla birlikte yüzünü gösterdi

Porçini mantarı, yağışla birlikte yüzünü gösterdi
Yayınlama: 01.06.2020
A+
A-

Yağışlı havaların ardından sıcaklıkların artmasıyla birlikte Istranca Ormanlarında mantarlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Saray’da Safaalan, Ayvacık, Güngörmez ve Bahçeköy Mahallerinde geçim kaynağı haline gelen mantarcılık, bölgeye adeta bereket dağıtıyor. Istranca Ormanlarında toplanıp Avrupa ülkelerine ihraç edilen Porçini (Bolet) Mantarı 10 milyon TL değerindeki satış kapasitesi ile Istrancalarda yaşamı tehdit eden tüm taş ocaklarına katbekat bedel
Gazete Havadis – Istranca Ormanlarına yetişen ve bölge halkının geçim kaynağı haline gelen Porçini (Bolet) Mantarı yavaş yavaş kendini göstermeye başladı.
10 MİLYON TL’LİK POTANSİYELİ VAR
Geçtiğimiz hafta etkili olan yağışların ardından havaların hızlı bir şekilde ısınması mantarların gün yüzüne çıkmasında etkili oldu. Saray’da Ayvacık, Safaalan, Güngörmez ve Bahçeköy Mahallelerinde ormanlık alanda yetişen Porçini mantarı hafta sonu itibarıyla toplanmaya başlandı. İlkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan Porçini mantarı 500 bin tonluk yetişme kapasitesi ile Istranca ormanlarında 10 Milyon TL değerinde potansiyele erişip servet dağıtıyor. Bölge halkı, köylüler, kadınlar ve çocuklar ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar toplama seferberliği başlatıyor. Başta Saray, Vize, Demirköy ve Çatalca civarı ormanlarda toplanan Porçini mantarını, işleyici firmaların aracıları kilosunu 25 TL gibi bir fiyattan satın alıyorlar. İşleyici firmalar ise Porçini Mantarını 40-50 TL’den piyasaya sunuyor.
AVRUPA ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR
Istranca Ormanlarında toplanan mantarlar köylerde ve pazarlarda satılmasının yanı sıra tüccarlar aracılığıyla Avrupa ülkelerinepazarlanıyor. Porçini Mantarı ağırlıklı olarak İtalya, Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
TAMAMEN ORGANİK
Doğal koşullarda yetişen ve kültür mantarı olarak yetiştiriciliği yapılamayan Porçini Mantarı, besin değeri yüksek olduğu için gıda piyasasında da yoğun talep görüyor. Tat ve lezzet bakımından ete en yakın mantar çeşitlerinden olan Porçini Mantarı, içerdiği protein, vitamin ve mineraller ile sağlığa büyük fayda sağlıyor.
ISTRANCA ORMANLARI BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP
Istranca Ormanların biyolojik zenginliğin sadece bir kolu mantarlar. Istrancalarda ki yüzlerce mantar çeşidinden sadece birisi olan Porçini mantarı başlı başına bir hazine. Türkiye denizlerinde avlanan tüm balık miktarı 500 bin tona eş değer. Porçini mantarı ise sadece Istranca Ormanlarında 20 günde 500 bin tondan fazla toplanıyor. Istrancalarda doğal yaşamı tehdit eden taş ve maden ocakları, RES’ler ve santraller için kesilen ağaçlardan çıkan odunun kilosu 20-30 kuruş, Istrancalar’dan toplanan Porçini mantarının kilosu 25-30 TL. Bu karşılaştırma bile taş ve maden ocakları, RES’ler, termik ve nükleer santrallerin tehdidi altında olan Istranca Ormanlarının doğal potansiyelini ortaya koyuyor.
PORÇİNİ (BOLET) MANTARI
Porçini mantarı, Boletaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı Boletus edulis olan bu mantar en beğenilen mantarlardan biridir. Sote, makarna sosu, çorba, hatta çiğ olarak yenebilir.
Porçini mantarı, halk arasında ‘ayı mantarı’, ‘çörek mantarı’ veya ‘bolet mantarı’ isimleriyle de bilinmektedir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen Porçini mantarının etli şapka kısmı, sap kısmından daha koyu renklidir. Islakken parlar ve hafif yapışkandır. Rengi değişken, kestane veya soluk kahverengidir. Şapka kısmı etli ve sap kısmından daha koyu renkli olan Porçini mantarının şapka kısmı 10-20 cm genişliğe ulaşır. Genel olarak şekli yarım küre biçimindedir. Henüz kültürel olarak üretimi bulunmamaktadır. Pek çok ülkede bu türün kültürel şartlarda üretimleri üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Bazı ülkelerde oldukça değerli bir mantar türüdür. İtalyan mutfağında büyük öneme sahip olan bu mantar adını, İtalya’dan almıştır. Porçini domuz yavrusu anlamını taşımaktadır. Sadece İtalyan mutfağında değil aynı zamanda Fransız mutfağında da sıkça tercih edilen ve yemekleri lezzetlendiren bir mantardır.
Porçini mantarı diğer tüm mantarlar gibi büyük bir kısmı sudan oluşan bir mantardır. Bu nedenle diyet yapanlar için önemli bir besindir. 100 gr ayı mantarı 20-40 arası kalori değerine sahiptir ve düşük yağ ve karbonhidrat değerleri içerdiği için kalp ve damar hastalarının tüketmesi tavsiye edilmektedir. Potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir mineralleri yönünden zengin olan Porçini mantarı; B1, B2, B3, B5 ve B7 vitaminleri sayesinde çocukların gelişiminde rol oynamaktadır. Bünyesinde barındırdığı zengin folik asit bakımından kansızlık hastalığına iyi gelebilmektedir.
 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.