Tarım Bakanlığı: ‘’GDO’lu tohum ülkemize giremez’’

Tarım Bakanlığı: ‘’GDO’lu tohum ülkemize giremez’’
Yayınlama: 12.02.2020
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, yasak olmasına karşın bazı yemlerde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) çıktığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, GDO’lu olduğu tespit edilen tohumlukların ve üretim materyallerinin sadece araştırma yapmaya yetkili kuruluşlar tarafından ARGE izinli ise ithal edilebildiğini belirterek, bunun dışında hiçbir ürünün Türkiye’ye girişine izin verilmediğini kaydetti
CHP Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, bugüne kadar Biyogüvenlik Kurulu’nun yem amaçlı 10 soya çeşidi ile 26 mısır gen çeşidi olmak üzere toplamda 36 gen ürününün yem amaçlı ithalatına izin verdiğini ancak GDO’lu pamuk çeşidine izin vermediğini söyledi. İthalatı yasak olduğu halde ülkeye sokulan GDO’lu ürünlerin halk sağlığı açısından da tehdit olduğunu anlatan Aygun, “Ülkemizde, Bakanlığınız kontrolünde üretilen ve dünyada yaygın olan mısır, patates, çeltik, kanola, soya ve şeker pancarı tohumlarında GDO var mıdır? Hayvan yeminde çıkan söz konusu GDO’lu pamuk çeşitleri hangileridir? Bu pamuk çeşitleri hangi illerde üretilmiştir? Bu çeşitlerden üretilen pamuk yağı miktarı nedir?” diye sordu.
BAKANDAN YANIT
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aygun’un soru önergesine yanıt verdi. Pakdemirli, gıda güvenliğini sağlamak için GDO içermesi muhtemel ürünlere yönelik kontrollerin etkin bir şekilde yapıldığını söyledi. Türkiye’de GDO’lu bitki üretiminin yasak olduğunu ve herhangi bir şekilde üretimine izin verilmediğini belirten Pakdemirli, GDO’lu tohumlukların sadece araştırma yapmaya yetkili kuruluşlar tarafından ARGE izni aldıysa yurda sokulabileceğini, bunun dışında ithalatın yasak olduğunu söyledi.
türk porno
Pakdemirli, “GDO varlığı tespit edilen tohumlukların ve üretim materyallerinin yurda girişine kesinlikle izin verilmemektedir. İthalat aşamasından başlamak üzere Bakanlığımızca; GDO’lu mısır, soya ve ürünleri web tabanlı Yem Kontrol ve Takip Sistemi ile izlenmektedir” dedi.
 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.