Kapalı göbek fıtığı ameliyatının avantajları

Kapalı göbek fıtığı ameliyatının avantajları
Yayınlama: 15.09.2022
A+
A-

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Bayraktar “Kapalı Göbek Fıtığı Ameliyatı” hakkında merak edilen soruları cevapladı

Dr. Bayraktar, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Karın içi organları Fasya isimli bir doku sarar ve korur. Ancak belirli bölgeleri yırtılabilir. Umbilicus yani göbek olarak adlandırılan bölgede veya etrafında görülebilen yırtıklara, genişlenmelere veya açılmalara göbek fıtığı denir.

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek deliği bölgesi ya da çevresinde meydana gelebilen bu fıtık türü hem bebeklerde hem de yetişkinlerde görülebilir.

Göbek Fıtığı Sebepleri Nelerdir?

Kilolu vücut yapısına sahip olmak, hızlı kilo almak, ağır yük kaldırmak, uzun süreli ayakta kalmak, yoğun spor yapmak, çok öksürük, ıkınmak veya kabızlık ve hamilelik gibi nedenleri vardır.

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Göbek fıtığı olan kişilerde gözle görülebilen en önemli belirti, göbek bölgesinde dış tarafa doğru bir şişlik oluşumu ve bunu takip eden şekil bozukluğudur. Bebeklerde göbek fıtığı belirtisi ise bebek ağlıyorken göbek deliğinin dışarıya doğru büyümesidir. Fıtığın göbek bölgesinde yarattığı baskının sonucu olarak kişi yürümekte zorluk çekebilir. Genellikle fiziksel aktivite yapmak birçok durumda vücuda iyi gelirken göbek fıtığı olan kişiler fiziksel işler yaptıklarında göbek bölgelerinde daha fazla ağrı ve baskı hissederler. Bu sebeple göbek fıtığı olan kişiler aşırı ağır kaldırmaktan kaçınmalıdır.

Belirtileri:

  • Göbek ve çevresinde ağrı
  • Şişlik
  • Kabızlık
  • Kızarıklık

Göbek Fıtığı Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Göbek fıtığı genellikle çıplak gözle görülebilen bir fıtık türü olduğu için, tanısı da genellikle muayene ile konulan bir hastalıktır. Ancak fıtığın büyüklüğü ve sayısını net tespit edebilmek için ultrason çekilmektedir. Bunlara ilave ek olarak BT ve MR da tanıya yardımcıdır.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Neden Yapılır?

Göbek fıtığı oluşumunda her zaman cerrahi yönteme başvurmak gerekmez ancak bazı durumlarda bu ameliyatın yapılması zorunlu hale gelebilir. Bu durumlar şöyledir;

  • Fıtık bölgesi, ağrıya neden olmaya başladıysa
  • 5 cm daha büyük bir boyuta ulaşırsa
  • Fıtık boğulması riski arttıysa
  • Kabızlık yaratıyorsa

Fıtık boğulması, meydana geldiği bölgede fıtığın dönmesi ya da sıkışmasına denir. Vücudunda meydana geldiği bireyin bağırsaklarında tıkanıklığa yol açabilir. Bu da hayati tehlike oluşturabilecek bir durumdur. Bu yüzden boğulma yaşanması ihtimalini düşündürecek büyüklükte bir fıtık, göbek fıtığı ameliyatı ile tedavi edilmelidir.

Göbek Fıtığı Ameliyat Türleri

Göbek fıtığı ameliyatı uygulama yöntemlerine göre iki farklı yöntemle gerçekleştirilir. Her iki yöntemde de amaç karın duvarında çıkıntıya neden olan fıtığın içeri itilmesi ve tedavi edilmesidir. İki yöntem arasında; yapılan kesi boyutu, kesi sayısı, iyileşme süreçleri vb. gibi faktörler nedeniyle farklılıklar mevcuttur.

Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı

Geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen açık göbek fıtığı ameliyatı esnasında cerrah tarafından, fıtığın oluştuğu karın bölgesi üzerinde yaklaşık on santimlik bir kesi yapılır. Genel anestezi altında yapılabilen bu işlem, karında çıkıntıya neden olan şişliğin içeri itilmesi ve dikiş atılması o bölgenin kapattıktan sonra üzerine bir yama yerleştirilmesi ile sona erer.

Kapalı Göbek Fıtığı Ameliyatı

Laparoskopik ameliyat diğer adıyla kapalı ameliyat, karın duvarına açılan küçük deliklerden sokulan ince el aletleri ile yapılan cerrahidir. Göbek fıtığı için yapılan kapalı ameliyatlarda delikler hastanın bel bölgesinden ve kolayca gözükmeyecek bir yerden yapılır. Buradan verilen gaz ile karın içi basınçla şişirilir ve fıtık ameliyatı yapılır. Kesi yerleri bir süre sonra kaybolur. Ameliyat sırasında içeri konulan özellikle bir yama ile fıtığı içeriden desteklenir. Bu yama bağırsaklara yapışmayacak özelliktedir.

Kapalı Göbek Fıtığı Ameliyatının Avantajları

Kapalı (Laparoskopik) göbek fıtığında iyileşme süresi normal hayata dönüş geleneksel açık ameliyata göre çok daha kısa sürer. Kapalı göbek fıtığı ameliyatında dikiş izleri çok küçük olacağı ve sonrasında kaybolacağı için kozmetik açıdan büyük bir önemi vardır. Enfeksiyon oranı açık ameliyata göre çok daha düşüktür.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında beslenme düzenini çok değiştirmeye gerek yoktur. Ancak genel olarak sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenilmelidir. Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında hastalar ağır yük kaldırmaktan kaçınmalı ve doktorların önereceği süre boyunca yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durmalıdırlar. Ameliyattan sonra vücudun zinde kalabilmesi için bol miktarda su içilmesi de gereklidir. Ameliyat sonrasında genellikle hastaların geceyi hastanede geçirmeleri tavsiye edilmektedir. Hasta ameliyattan yaklaşık 2-3 saat sonra su içmeye başlayabilir ve akşam yemeğini yiyebilir.

Aynı gün hastanın bir miktar yürümesi sağlanır. Ertesi gün hastada herhangi bir olağan dışı durum gözlenmezse hasta hastaneden taburcu edilebilir. Taburcu olan hasta doktorunun tavsiye edeceği süre boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalı, yük taşımamalı ve sigara ile alkol kullanmayı bırakmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.